Nejsi přihlášen
OT- garáž pro veterány
Ahoj. Sory za OT. Navrhujeme jednomu investorovi garáž pro dlouhodobé stání veteránů. Pořád chce ať mu definujeme mikroklimatické podmínky (teplota, vlhkost)
Nevíte jestlli na to existuje nějaká normativa nebo legislativa? Já jsem nikde nic nenašel. Normálně bych to navrhoval tak na 5°C a 50-60%.
Nesetkal jste se s tím někdo? (Abík?)
Re: OT- garáž pro veterány
5°C ? nepříjde ti to málo?
já bych teda dal aspoň 15°C
hlavně teda sucho
s vlhkostí bych souhlasil...
__________________________________________________________________________________
Fabbrica Italiana di Automobili Torino Anonima Lombarda Fabbrica Automobili
copak vlhkost, dulezity je aby nebyly velky zmeny teploty v case...
konkretne, pro inspiraci, jedna nejvetsi firma na loziska doporucujeme pro skladovani novejch, nakonzervovanejch a origo zabalenejch lozisek relativni vlhkost pod 60% a maximalni vykyvy teploty o 3C/48 hodin...
tomasNJ psal:5°C ? nepříjde ti to málo?
já bych teda dal aspoň 15°C
Když nemrzne, je to OK, myslím, že 5°C je v pohodě. Řekl bych, že při této teplotě v autě nic "trpět" nebude (baterky bude muset nějak opečovat). Garáž je skoro celá zakopaná pod zemí, stání veteránů bude uzavřené oproti místnosti, která bude denně v provozu. Takže poměrné stálá teplota by se dala udržovat skoro sama. Jenom v nejhorší zimě by se tam trochu přitopilo. 15°C je už podle mne moc, znamenalo by to vytápění a teda nějaké provozní náklady. S delší prací se taky nepočítá.
Problém je, že to jsou jenom subjektivní pocity. Potřeboval bych to nějak papírově podpořit.
...15°C na dlouhodobý uskladnění je hovadina, při těch 5°C nebude muset ani tu baterku opečovávat, chladněji ji prospívá v porovnání s teplem víc; jak už tu někdo psal, je důležitá stálost
... nedej nikdy ničemu mechanickýmu znát, že máš na spěch
temperovat na 5-10 stupnu urco a tu vlhkost clovek docily asi jen odvlhcovacem pokud v baraku nejakej zdroj vlhosti je. A cim to budete vytapet ?
DrIVER psal:Ahoj. Sory za OT. Navrhujeme jednomu investorovi garáž pro dlouhodobé stání veteránů. Pořád chce ať mu definujeme mikroklimatické podmínky
(teplota, vlhkost)
Nevíte jestlli na to existuje nějaká normativa nebo legislativa? Já jsem nikde nic nenašel. Normálně bych to navrhoval tak na 5°C a 50-60%.
Nesetkal jste se s tím někdo? (Abík?)
Legislativa předepisuje pouze záležitosti týkající se zdraví osob vyskytujících se v daném prostoru. Jakým způsobem se skladuje materiál, a je celkem jedno jestli to jsou veteráni nebo ložiska, určuje provozní předpis, který si stanoví výrobce (majitel, uživatel prostoru...). Mikroklima jako takové si určí uživatel sám a je na staviteli jakým způsobem jej zajistí. V tomto případě by možná stačil přímotop a odvlhčovač (u jednoho termostat, u druhého hygrostat) a větrat intenzivně a krátkodobě (jako doma v zimě třeba). Ale je potřeba to řešit komplexně tzn. ve spolupráci s projektantem stavební části, veteránistou.... Mohlo by se stát, že při nízké vnitřní teplotě a vysoké venkovní by při provětrávání mohlo dojít ke kondenzaci vlhkosti...
Stránky: 1